• OVER €99

16%OFF

Free Shipping ANY ORDER
SAVE UP TO 80%OFF

Spanje 2-1 Duitsland (na verlenging): Spelersbeoordelingen terwijl La Roja het gastland van Euro 2024 in extra tijd uitschakelt

Spanje bereikt halve finales Euro 2024 met winst tegen gastland Duitsland

Florian Wirtz maakt Dani Olmo's openingstreffer ongedaan en stuurt de wedstrijd naar verlenging

Mikel Merino scoorde de winnende treffer in de 119e minuut voordat Dani Carvajal werd weggestuurd

Spanje heeft zich verzekerd van een plek in de halve finales van Euro 2024 met een dramatische 2-1 overwinning tegen gastland Duitsland na verlenging.

Er waren meer dan 120 minuten nodig om twee van de favorieten van het toernooi te scheiden, waarbij La Roja net iets beter was in Stuttgart.

Een hectische en meeslepende ontmoeting zag 16 gele kaarten en één rode kaart op een broeierige vrijdagavond, terwijl de illustere carrière van Toni Kroos ten einde kwam na zijn pensionering aan het einde van de campagne van Duitsland.

Luis de la Fuente's mannen zullen het in de halve finales op dinsdag opnemen tegen Portugal of Frankrijk.

Hoe de wedstrijd zich ontvouwde

Spanje vond al binnen de eerste minuut een kans op doel. De bal van Nico Williams naar Alvaro Morata werd opgezet voor Pedri, wiens schot vanaf de rand van het strafschopgebied werd vastgehouden door Manuel Neuer.

Lamine Yamal zag vervolgens zijn vrije trap onder de Duitse muur door kruipen, maar net langs de buitenkant van de paal gaan terwijl de vroege druk van La Roja aanhield.

De eerste kans van Duitsland kwam toen Kai Havertz een voorzet van Joshua Kimmich ontmoette, maar zijn kopbal ging recht in de handen van doelman Unai Simon.

Binnen twee minuten na de hervatting had Spanje voor moeten staan. De zwevende voorzet van Williams werd teruggelegd door Lamine Yamal voor Morata, die zich draaide en van dichtbij over schoot.

Maar bij hun volgende aanval brak Spanje de ban. Morata zakte diep terug en verspreidde het spel naar Yamal, die opnieuw een lage voorzet gaf, deze keer voor Dani Olmo, en hij maakte geen fout met een fijne afwerking vanaf 18 meter.

Duitsland begon in paniek te raken en begon meteen lange ballen te spelen om een route naar het doel te vinden. Niclas Füllkrug zette Robert Andrich op aan de rand van het strafschopgebied en zijn schot stak de handen van Simon in hun eerste betekenisvolle aanval na achterstand.

De onverzettelijke Dani Carvajal blokkeerde vervolgens vliegend om Havertz te ontzeggen nadat Spanje er niet in slaagde de bal van de tenen van Füllkrug te halen.

Aan de andere kant zorgde een diepe vrije trap van Ferran Torres ervoor dat Neuer naar zijn lijn moest rennen om te voorkomen dat de bal in de verre hoek binnen zou sluipen.

Füllkrug bleef Spanje ernstige problemen bezorgen en hij raakte de paal na het bereiken van de terugtrekking van Florian Wirtz, terwijl hij worstelde met Carvajal.

Een andere kans voor Duitsland ging verloren toen Simon's slechte trap werd onderschept door Havertz, maar zijn stiftje vanaf 25 meter ging over het doel.

Maar na 89 minuten kreeg het gastland eindelijk een doelpunt. De diepe voorzet van Maximilian Mittelstädt werd terug gekopt door Joshua Kimmich naar Wirtz, wiens halve volley via de binnenkant van de verre paal binnensloeg en de wedstrijd naar verlenging stuurde.

Mikel Oyarzabal en Wirtz schoten beide op een haar na naast in de eerste helft van de verlenging, voordat Duitsland een strafschop wilde voor hands van Cucurella kort na het hervatten van het spel, maar scheidsrechter Anthony Taylor bleef onbewogen.

Kimmich gaf een voorzet voor Füllkrug om door te koppen, en Simon moest zich volledig uitstrekken om te voorkomen dat de bal in het net zou eindigen.

En in de laatste minuut van de verlenging stal Spanje de overwinning terug. Een uitdagende voorzet van Olmo vond Mikel Merino ongedekt in het strafschopgebied, en zijn kopbal liet Neuer kansloos.

Duitsland zocht nog een laatste schok en dacht dat ze die hadden toen Füllkrug opnieuw naast kopte, terwijl Carvajal een tweede gele kaart kreeg voor een ander stukje spelverstorend gedrag terwijl Spanje deze keer vasthield om door te gaan.

Spelersbeoordelingen Spanje (4-3-3)

Doelman: Unai Simon - 6/10 - Deed zijn werk telkens als hij werd opgeroepen door de directe aanvallers van Duitsland. Soms te gehaast om counteraanvallen te starten, wat vaak leidde tot snel balverlies.

Rechtsback: Dani Carvajal - 8/10 - Een meesterklasse in de donkere kunsten. Vertraagde het spel, werkte op de zenuwen van Duitsland en vocht diep toen het er echt toe deed. Uitgeschakeld voor de halve finale na het ontvangen van een rode kaart.

Centrale verdediger: Robin Le Normand - 5/10 - Had moeite om Havertz in bedwang te houden en werd in de rust gewisseld. Gele kaart en mist de halve finale.

Centrale verdediger: Aymeric Laporte - 7/10 - Werd niet overdonderd door de gelegenheid, in tegenstelling tot Le Normand. Bleef kalm en beheerst, zelfs toen Duitsland lange ballen begon te spelen.

Linksback: Marc Cucurella - 6/10 - Zette Sané zo stil dat hij in de rust werd gewisseld. Had meer moeite met Wirtz en werd verslagen door Kimmich wat leidde tot de gelijkmaker van Duitsland.

Middenvelder: Rodri - 7/10 - Werd in de eerste helft bijna geneutraliseerd door Musiala, maar speelde verder een bijna foutloze wedstrijd, dicterend het spel op en naast de bal.

Middenvelder: Fabian Ruiz - 7/10 - Liet zijn box-crashing dreiging over aan Olmo na zijn wissel, maar wist nog steeds impact te maken dieper op het middenveld, terwijl hij zijn Duitse tegenhangers alle hoeken van het veld liet zien.

Middenvelder: Pedri - N/A - Gewisseld na slechts acht minuten vanwege een blessure na een zware tackle van Kroos.

Rechtsbuiten: Lamine Yamal - 8/10 - We zeggen dit elke week, maar het is ongelooflijk dat iemand van slechts 16 jaar zo goed kan voetballen. Maakte een paar loopacties in blinde steegjes in de eerste helft maar maakte een impactvol verschil voor zijn wissel net na het uur.

Centrumspits: Alvaro Morata - 7/10 - Stelde Duitsland in de eerste helft niet echt op de proef, maar was de man die alles aan elkaar knoopte in de Spaanse aanval in de tweede helft. Kreeg op de een of andere manier een gele kaart terwijl hij van het veld was en is uitgesloten voor de halve finale.

Linksbuiten: Nico Williams - 6/10 - Het was adembenemend om Williams zijn ding te zien doen. Liet Duitsland rennen maar was vandaag minder direct bedreigend. Wisselspelers

Wissel: Dani Olmo (8' voor Pedri) - 9/10 - Er was veel debat in Spanje deze week over de vraag of Olmo boven Pedri zou moeten starten, en hij beantwoordde die vraag overtuigend. Speelde soms hoog bijna naast de spits en pakte de cruciale twee doelbijdragen.

Wissel: Nacho Fernandez (46' voor Le Normand) - 6/10 - Compenseerde het gebrek aan topniveau-ervaring van Le Normand maar miste nog steeds de lengte om de aanvallen van Duitsland af te weren.

Wissel: Ferran Torres (63' voor Yamal) - 5/10

Wissel: Mikel Oyarzabal (80' voor Morata) - 6/10

Wissel: Mikel Merino (80' voor Williams) - 8/10

Wissel: Joselu (102' voor Fabian) - 5/10

Wissels niet gebruikt: David Raya (GK), Alex Remiro (GK), Daniel Vivian, Jesus Navas, Alejandro Grimaldo, Martin Zubimendi, Alex Baena, Fermin Lopez, Ayoze Perez Trainer

Luis de la Fuente - 7/10 - Spanje had moeite om met Duitsland om te gaan toen ze lange ballen speelden en hen probeerden te intimideren, maar ze wisten zich te herpakken en een enorm indrukwekkende overwinning te boeken.

Spelersbeoordelingen Duitsland (4-2-3-1)

Doelman: Manuel Neuer - 6/10 - Krachteloos om de twee doelpunten van Spanje te stoppen, uiteindelijk.

Rechtsback: Joshua Kimmich - 7/10 - Liet Williams vroeg in de ruimte sprinten voordat hij een meer conservatieve aanpak aannam. Meer bruikbaar in het aanvallende derde deel, met name door de assist voor Wirtz's gelijkmaker.

Centrale verdediger: Antonio Rudiger - 5/10 - Een vreemd onrustige en onbehaaglijke vertoning van de gewoonlijk monsterlijke Rüdiger.

**

Centrale verdediger: Nico Schlotterbeck - 5/10** - Zat op het verkeerde been bij de openingstreffer van Olmo en leed een vergelijkbaar lot bij de winner van Merino.

Linksback: David Raum - 6/10 - Liet Yamal een paar keer wegglippen in de eerste helft maar herstelde zijn kalmte in de tweede helft.

Verdedigende middenvelder: Robert Andrich - 5/10 - Bezocht bijna elke inch van het veld zonder veel bij te dragen.

Verdedigende middenvelder: Florian Neuhaus - 6/10 - Maakte een aantal goede runs diep in het Spaanse strafschopgebied, maar was niet zo resoluut in de lucht.

Rechtsbuiten: Kai Havertz - 6/10 - Zijn loopacties baarden Spanje zorgen maar hij miste enkele belangrijke kansen.

Aanvallende middenvelder: Jamal Musiala - 6/10 - Kreeg Pedri snel uitgeschakeld maar had geen invloed op de rest van de wedstrijd.

Linksbuiten: Leroy Sane - 4/10 - Apathisch en niet betrokken.

Spits: Niclas Fullkrug - 7/10 - Richtte veel schade aan in de lucht maar kon niet profiteren van de vele kansen die hij creëerde.

Wisselspelers

Wissel: Florian Wirtz (46' voor Sane) - 8/10 - Speelde net zo goed als iemand die op de bank begon kon spelen.

Wissel: Julian Brandt (46' voor Neuhaus) - 5/10 - Beduidend ondoeltreffend.

Wissel: Maximilian Mittelstadt (46' voor Raum) - 6/10 - Deed het goed om Williams stil te houden en maakte de beslissende assist.

Wissel: Toni Kroos (67' voor Andrich) - 6/10 - Zette de bal naar voren en vervulde zijn defensieve taken. Nu klaar om met pensioen te gaan.

Wissel: Jonas Hofmann (67' voor Havertz) - 5/10 - Had niet dezelfde invloed.

Wissels niet gebruikt: Marc-Andre ter Stegen (GK), Kevin Trapp (GK), Matthias Ginter, Jonathan Tah, Emre Can, Felix Nmecha, Robin Gosens, Kevin Volland, Mergim Berisha Trainer

Hansi Flick - 6/10 - Het Duitse team had het moeilijk tegen Spanje's fysieke verdediging, maar de wedstrijd was onbeslist. Er waren momenten van verwarring en onzekerheid, vooral met betrekking tot de positionering en strategie.

Samenvatting en Sleutelwoorden

In een intense en fysiek zware wedstrijd vol hoogte- en dieptepunten, heeft Spanje Duitsland met 2-1 verslagen na verlenging in de kwartfinales van Euro 2024. Dani Olmo opende de score voor Spanje, terwijl Florian Wirtz de gelijkmaker scoorde voor Duitsland in de 89e minuut. Mikel Merino besliste de wedstrijd in de 119e minuut met een kopbal. De wedstrijd werd gekenmerkt door een hoge intensiteit, vele gele kaarten en een rode kaart voor Dani Carvajal. Spanje zal in de halve finale spelen tegen Portugal of Frankrijk.

Sleutelwoorden: Spanje, Duitsland, Euro 2024, kwartfinale, verlenging, Dani Olmo, Florian Wirtz, Mikel Merino, Manuel Neuer, Unai Simon, gele kaarten, rode kaart, halve finale